null

Kolejne sukcesy naukowe naszej stypendystki

Drukuj otwiera się w nowej karcie
zdjęcie portretowe Anny Zdyb

Czy firmy działające na polskim rynku spożywczym zagospodarowują ponownie produkty uboczne do dalszej produkcji? Jakie są korzyści z takiej praktyki? Czy nadszedł czas na nowy sposób zarządzania produktami ubocznymi? Na te pytania poszukiwała odpowiedzi pani Anna Zdyb w badaniu przeprowadzonym w ramach międzynarodowej wymiany akademickiej.

 Anna Zdyb – stypendystka II edycji stypendiów m.st. Warszawy dla doktorantów spędziła miesiąc na wymianie w ramach programu CEEPUS w Słowenii w mieście Maribor.  

Podczas wymiany nasza stypendystka prowadziła badania w tematyce wspierania przez administrację ekonomii cyrkularnej w mieście. Wzięła tam udział w konferencji naukowej Is it Time for a Total Reset?, po której została wydana monografia pokonferencyjna.  

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem pani Zdyb na temat wtórnego wykorzystania surowców w przedsiębiorstwach sektora spożywczego w Polsce. Artykuł i monografia dostępne są w języku angielskim w ramach otwartego dostępu biblioteki Uniwersytetu w Mariborze. 

BIOGRAM

Anna Zdyb jest doktorantką Szkoły Głównej Handlowej. W pracy badawczej skupia się na szukaniu praktycznych możliwości wrażania zasad ekonomii cyrkularnej m.in. w przedsiębiorstwach oraz w przestrzeni miejskiej. Jej głównym obszarem zainteresowań jest produkcja i handel żywnością, dlatego w swoich opracowaniach i prelekcjach zajmuje się tematyką marnotrawstwa żywności oraz możliwościami zagospodarowania produktów ubocznych produkcji spożywczej.